Saturday, August 13, 2011

vegetarian :)

Assalamualaikum, hye peeps.
tengok tajuk entry pon dah macam eeewwww, apehal lak neh kan? ngeee :D
HAHA, rini hari cam sedey sadis jugak la.
uhh, GASTRIK lagik ! haih, macam nak letak perut dalam almari baju je. bole? grrr
saket wehh, ubat lame dah abes. 
bajetbajet nak pegi topup ubat je, sekali akak tu cakap. 
"gastrik ta hilang lagi ea? kena jumpe doc lah"
dengan blurblur aku pon 
"oke"

dah masuk jumpe doc, dye maenmaen ngan perut aku ! bole ? *nak check sebab angin or ape !
kena soalsiasat kaw kaw punye makan ape dari semalam smpai rini ! penat uh otak nak recall balek. HAHA
dengan kirekire sekali tangantangan tolong kire

PUNCA GASTRIK

teh "o"
makanan pedas

sebab dua benda neh je aku kena 

PANTANG

air berKAFEIN,
makanan pedas,
susu.
kurangkan makanan berminyak,
buah masam.

mak aih, kemain banyak ag kan? unfair ! grrr
tapi xpela, dah name pon saket. pandai la tanggung kan. :D

yang sedeh nye bukan ape?
rini bukak pose mengalahkan orang kat spital !

AIR KOSONG + SUP SAYUR CAMPUR (xbape ade rase) + NASI + KICAP (wajib)

uh, sangat VEGETARIAN rini taw.. amalan hidup yang sihat kan. HAHA *tyme saket camneh la baru nak amalkan pon. 
tp alhamdulillah kenyang jugak :)
jangan esok makan sup sayur lagi dah la. huhu, dah macam saket kronik je gaya. 

sesape yang ade gastrik cam aku neh, jangan la minum teh'o' sebab kan, kafein tuh akan aktif dalam perut kite dan memberontak sebab xde makanan laen dalam perut. dye takde kawan. HAHA* oke tipu !
siyesly, minuman berkafein punca gastrik. avoid air kopi && nescafe. harap korang sihat selalu dibulan mulia neh :)


p/s : aku dah apply ptiptipu. hoooyyeaaahhh, grrr ! :)

thanx sudi baca, okbai !

2 comments:

adeqaiza said...

aiza suka teh 'o' dgn makanan pedas sbb itu fav aiza . hee . sakit sgt bile kena serang dgn gastrik neh . k.iera jg diri dgn kesihatan baik baik tw :)

syiera rahim said...

@aiza : same la kite :) tapi da kena kurangkan minum tyme pose neh. hoho. t saket lagi. :) aiza pon same, jaga perut jugak. hahaha, jgn gastrik cam k.iera eh ! :D

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...